top of page

Εκπαιδευτικό Σενάριο Ιστορίας Γ΄Δημοτικού με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.

 

Οι Θεοί των αρχαίων Ελλήνων

 

 

 

Το σενάριο σχετίζεται με τα κεφάλαια της 1ης ενότητας Ιστορίας της Γ΄ τάξης, που αναφέρονται στη Δημιουργία του κόσμου (Βιβλίο Μαθητή - κεφάλαια 1, 2, 3, 4).

 

Η θεματολογία των κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη μικρή ηλικία των μαθητών, μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε με εικαστικό προσανατολισμό το συγκεκριμένο σενάριο δράσεων συνδέοντας το με το μάθημα της Αισθητικής Αγωγής (εικαστικά).

 

Παράλληλα μας δίνονται ευκαιρίες για διαθεματική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου με εμπλοκή στοιχείων από τα μαθήματα της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Θρησκευτικών.

 

Η εξοικείωση των μαθητών με τις ΤΠΕ, χωρίς να είναι προαπαιτούμενη θα λειτουργήσει θετικά.

Οι μικροί μαθητές καλούνται να συνηθίσουν σε μια διαφορετική προσέγγιση του μαθήματος της Ιστορίας, όπου η Τέχνη και ο Πολιτισμός κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στη θεματολογία της.

 

Η έννοια «πολιτισμός» κυριαρχεί στο μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ τάξης και, σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ. (ΦΕΚ 303/2003, σελ. 3915), τα παιδιά πρέπει «να προσεγγίσουν βιωματικά παραμέτρους της έννοιας πολιτισμός…».

 

Σκοπός του σεναρίου λοιπόν θα είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές, μέσα από τη διαδικασία της έρευνας και της αναζήτησης:

 

1. Τους ναούς των αρχαίων Ελλήνων στην Εύβοια.(1 διδακτική ώρα με χρήση Η/Υ)

 

2. Tα σύμβολα των Θεών των αρχαίων Ελλήνων όπως αυτά καταγράφονται στην τέχνη: ζωγραφική, αγγειοπλαστική, γλυπτική, ψηφιδωτά. (1 διδακτική ώρα με χρήση Η/Υ)

 

3. Τους μύθους με αναφορά στη Χαλκίδα και στην Εύβοια. (1 διδακτική ώρα με χρήση Η/Υ)

 

4. Επιπλέον οι μαθητές καλούνται να εμπνευστούν και να εκφραστούν δημουργικά σε καλλιτεχνικό επίπεδο (2 διδακτικές ώρες από το μάθημα των Εικαστικών) και σε επίπεδο παραγωγής γραπτού λόγου (2 διδακτικές ώρες από το μάθημα της Γλώσσας).

bottom of page